Šifra proizvoda: 1852
GO-FERMR je 100% biološki proizvod, specijalni inaktivni kvasac, proizveden specifičnim procesom autolize biomase kvasca u svrhu dobivanja proizvoda bogatog sa određenim esencijalnim vitaminima (pantotenat, biotin), mineralima (oligoelementima: magnezij, cink i mangan) i amino kiselinama.
GO-FERM je razvijen kao proizvod koji će pomoći vinarima u spriječavanju prespore fermentacije ili zastoja. Prespori završetak fermantacije, odnosno konverzija posljednjih nekoliko grama šećera, može dati dobre uvjete za razvoj i kontaminaciju neželjenim bakterijama i kvasacima, što može uzrokovati velike probleme u kvaliteti vina, kao i ekonomske izdatke i poteškoće u vinariji.
Doziranje: preporučena doza 30 g/hl mošta
GO-FERM
GO-FERM® je 100% biološki proizvod, specijalni inaktivni kvasac, proizveden specifičnim procesom autolize biomase kvasca u svrhu dobivanja proizvoda bogatog sa određenim esencijalnim vitaminima (pantotenat, biotin), mineralima (oligoelementima: magnezij, cink i mangan) i amino kiselinama.
Mikrohraniva kao što su oligoelementi i vitamini izuzetno su važni da bi se kvascima osigurao uravnotežen i balansiran metabolizam: kada nedostaje samo jedna od ovih komponti, poremećen im je metabolizam i postoji opasnost od pojačane tvorbe stranih mirisa (sumporni spojevi) ili halpivih kiselina. U ovom slučaju jednostavan dodatak dušika može kadkad dati još i gore rezultate.
Iako grožđe sadrži mikrohraniva u količini koja se smatra da je dovoljna da zadovolji potrebe kvasaca, zadnja istraživanja pokazala su da mikrobiološka kontaminacija grožđa i predfermentativni procesi rezultiraju sve češćim problematičnim situacijama.
Jednostavno dodavanje mikrohraniva u mošt ima smanjenu djelotvornost: esencijalni encimatski koencimi kao što su Mg, Mn, i Zn čvrsto su blokirani anorganskim anionima, organskim kiselinama, polifenolima i polisaharidima; vitamini su vrlo brzo potrošeni od spontane mikroflore ili inaktivirani sa SO2, prije nego što inokulirani kvasci mogu imati koristi od njihovog prisustva.
GOFERM - HRANA KOJA SE DODAJE U REHIDRACIJSKU VODU KVASCA…
GoFerm, dragocjena mikrohrana za kvasce dodaje se u rehidracijsku vodu gdje se pripremaju kvasci: tada su minerali i vitamini bio-dostupni i prisutni su u velikoj koncentraciji, a selekcionirani kvasac može ih lagano i slobodno adsorbirati prema njegovim potrebama.
… ZA SIGURNU I KOMPLETNU FERMENTACIJU
GOFERM je razvijen kao proizvod koji će pomoći vinarima u spriječavanju prespore fermentacije ili zastoja. Prespori završetak fermantacije, odnosno konverzija posljednjih nekoliko grama šećera, može dati dobre uvjete za razvoj i kontaminaciju neželjenim bakterijama i kvasacima, što može uzrokovati velike probleme u kvaliteti vina, kao i ekonomske izdatke i poteškoće u vinariji.
UčinkovitostGO-FERM-auočljiva je pri kraju fermentacije,posebno kod mošta od jače dozrelog grožđa, kada je uočljiv signifikantno veći broj živih stanica kvasca pri kraju fermentacije i samim time brža potrošnja zadnjih grama šećera.
GO-FERM® snabdijeva mošt i sa manjom količinom alfa amino dušika (oko 10 mgN/l kod dodatka od 30 g/hl); međutim, preporučuje se i dodatak Fermaida kako bi se povećao sadržaj kvascima dostupnog dušika u u moštevima sa malom i srednjom količinom dušika. Najbolji rezultati dobiveni su spajanjem Goferma, koji se dodaje za vrijeme rehidracije kvasca iFermaida koji se dodaje nakon 1/3 razgrađenog šećera.
GO-FERMÒ smanjuje rizik pojave neželjenih sumpornih spojeva i proizvodnje hlapivih kiselina: vrlo zrelo grožđe i divlja mikroflora mošta - prije inokulacije selekcioniranim kvascima - može biti uzrokom imbalansa mikrohraniva, koji vodi pojavi nepoželjnih mirisa i u moštevima sa visokim sadržajem dušika. GO-FERMÒ osigurava kvascima da u najranijoj fazi izgrade sebi rezervu esencijalnih vitamina i koencima, kako bi se spriječio neuravnoteženi metabolizam radi nedostatka mikroelemenata.
PAKIRANJE I UPOTREBA
GO-FERMÒ je prah pakiran u 1 kg pakiranju.
Mora se otopiti u rehidracijskoj vodi prije dodavanja suhog selekcioniranog kvasca u vodu.
GO-FERMÒ može se otopiti u vodi jer je to 100% biološki proizvod: anorganske soli ili diamonijsulfat mogu naškoditi kvascima za vrijeme rehidracije.
Preporučena doza GO-FERMÒ je 30 g/hl mošta.
SKLADIŠTENJE
Kada se čuva pri 25°C ili nižim temperaturama u zatvorenom pakiranju GO-FERMÒ održava svoju efektivnost najmanje 3 godine. Izbjegavati vlagu i izlaganje višim temperaturama.
MIKROBIOLOŠKE KARAKTERISTIKE
Standard plate count < 15,000 /g
Coliform < 10 /g
KVASCIMA DOSTUPAN DUŠIK |
U REHIDRACIJSKU VODU |
NA KRAJU LAG FAZE, 6-12 h NAKON INOKULACIJE |
NAKON 1/3 KONVERZIJE ŠEĆERA |
> 200mgN/l |
-------- |
--------- |
--------- |
100-200 mgN/l |
-------- |
--------- |
FERMAID 20-40 g/hl |
-------- |
FERMAID 20-40 g/hl |
FERMAD 20-40 g/hl |