-Saccharomyces cerevisiae
Kvasac za proizvodnju vrlo svježih, voćnih bijelih i rose vina
PODRIJETLO
VIN 13 je kvasac rezultat projekta hibridizacije Zavoda za Mikrobiologiju i Instituta za Vinarsku Biotehnologiju Fakulteta Stellenbosch, Južna Afrika.
PRIMJENA
VIN 13 oslobađa arome hlapivih tiola (egzotično voće, grapefruit, guava) i proizvodi estere (tropsko voće, cvjetne arome). Preporučuje se u vinifikaciji sorata Chardonnay, Rajnski rizling, Sivi i Bijeli pinot, Malvazija, Rebula, Traminac, Muškatne sorte. VIN 13 je isto tako idealan u proizvodnji aromatičnih rose vina iz svih crnih sorata grožđa.
KINETIKA FERMENTACIJE
Preporučuje se samo kod fermentacija sa kontroliranom temperaturom.
Vrlo snažan fermentor.
Faktor konverzije1: 0.58 – 0.63
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Otpornost na niske temperature: 10°C
Optimalna temperatura: 12 – 16ºC
Osmotolerancija2: 27˚ Brix, 116,3°Oe
Otpornost na alkohol3 pri 15°C: 16.5 vol. %
Proizvodnja pjene: mala
METABOLIČKE KARAKTERISTIKE
Proizvodnja glicerola: 5 – 7 g/l
Proizvodnja hlapive kiseline: uglavnom manja od 0.25 g/l
Proizvodnja SO2: ne proizvodi ili vrlo malo
Potreba za dušikom: mala
FENOTIP
Killer pozitivan
Aktivnost cinamil dekarboxilaze: negativna (POF -)
DOZIRANJE
25 g/hl
PAKIRANJE
VIN 13 je pakiran u vakum pakiranju od 1kg. Mora se čuvati na hladnom (5 – 15˚C), suhom mjestu, zatvorenom u svom orginalnom pakiranju.
- Faktor konverzije šećera (°Brix/°Oe) u alkohol ovisi o početnoj koncentraciji šećera u moštu, ostatku šećera u finalnom vinu, temperaturi fermentacije i obliku i tipu fermentacijske posude.
- Osmotolerancija je najveća koncentracija šećera kojeg kvasac može profermentirati do suhog vina, prema uputama Anchor Yeast’s i u zdravom grožđu.
- Alkoholna tolerancija ovisi o temperaturi fermentacije i dostupnosti mikrohranivima (Goferm Protect). Kod više temperature fermentacije, veća je toksičnost alkohola i negativan utjecaj na staničnu membranu kvasca i samim time manja je otpornost kvasca na alkohol.